Загальна інформація

Столиця: Копенгаген

Офіційна мова: данська мова

Населення: 5,5 млн чол.

Телефонний код: +45

Валюта: данська крона

Часовий пояс: UTC + 1

Офіційна назва та географічне розташування: Королівство Данія розташоване у Північне Європі. До складу Королівства також входять Фарерські острови й Гренландія.

Данія має сухопутний кордон з Німеччиною, а протоки Ересунн і Каттегат відокремлюють Данію від від Швеції, протоку Скагеррак - від Норвегії.

Найвища точка данії-Юдінг Сковхой (173 м), а найнижча - Ламмефьорд (-7 м).

Площа держави – 43,094 км².

Природні умови. Клімат Данії морський, помірний, з м'якою зимою і прохолодним літом.

Середня температура липня 15-17 ° C, лютого -1 - 0 ° C.

Митний режим.

Обмежень на імпорт та експорт іноземної валюти немає, великі суми необхідно декларувати. Вивозити дозволено до 50 тис. датських крон і для цього необхідно довести, що така ж сума була ввезена або отримана шляхом обміну іноземної валюти. Іноземну валюту можна вивозити в будь-якій кількості.

Якщо ввозяться товари, куплені на території країн, що не входять до ЄС, або товари були куплені на поромі (в аеропорту) й не оподатковувалися, то за ввезення понад 1 л лікеру або 2 л міцного вина, плюс 2 л столового вина, а також 200 сигарет або 100 невеликих сигар або 50 сигар або 250 г тютюну та понад 50 мл парфумів необхідно сплатити мито. Особам, які досягли 20 років, дозволяється провозити міцні алкогольні напої, а особам 18-річного віку - тільки вино.

Вартість решти товарів, у т. ч. й пива, не повинна перевищувати суму в 1450 крон.  

Категорично заборонено ввезення й вивезення наркотиків, зброї та боєприпасів, сильнодіючих медпрепаратів без дозволу лікаря, отрут, психотропних речовин, а також предметів мистецтва, ювелірних прикрас та антикваріату без документів, що підтверджують законність їх придбання.

Візовий режим.

Для в'їзду та перебування на території Данії громадянам України потрібна віза, яку можна отримати у візових центрів Києва, Львова, Одеси та Донецька.

Усі документи, що подаються до Візового центру, передаватимуться до Посольства Данії в Києві для розгляду та прийняття рішення. Працівники Візового центру жодним чином не впливають на рішення Посольства.

Процес подачі документів: особисто заявником після попереднього запису на співбесіду. Якщо заява подається через представника, йому потрібно буде пройти процедуру оформлення доручення під час подачі документів. Записатися на співбесіду ви можете онлайн або зателефонувавши до контакт-центру.

Усі супровідні документи повинні надаватися в повному обсязі та з перекладами англійською або данською мовами.

Консульський збір: €35, сплачується у гривнях за курсом після подачі документів (працівник посольства надасть вам чек). За необхідності термінового розгляду заяви, консульський збір становитиме €70.

Термін оформлення візи:  від 3 до 10 робочих днів, якщо заява на отримання візи не надсилається до Данської Імміграційної Служби (DIS) для подальшого розгляду.

Після подачі документів ви можете перевірити стан вашого паспорта, ввівши унікальний реєстраційний номер та дату народження.

Необхідні документи для всіх типів віз:

- Паспорт повинен бути дійсним принаймні 3 місяці після завершення запланованого перебування в Данії та повинен мати принаймні 2 вільні сторінки для вклеювання візи/дозволу на проживання та проставляння інших відміток під час подорожі. Якщо такі умови не дотримані, заявнику потрібно отримати новий паспорт до моменту подання заяви на візу. Зверніть увагу: продовжені паспорти до розгляду не приймаються.

- анкета, заповнена лише англійською або данською мовами, та підписана особисто заявником.

- кольорове фото, зроблене не більше 3 місяців тому, розміром 3,5 × 4,5 см

- Внутрішній паспорт та фотокопія внутрішнього паспорту;

- Медична страховка, дійсна на території дії всієї Шенгенської угоди, повинна мати мінімальне покриття €30 тис.

- Документи, що підтверджують достатню фінансову забезпеченість або дохід заявника, який покриє витрати на поїздку (принаймні еквівалент 350 данських крон на день без урахування вартості проживання): актуальна виписка з банківського рахунку, або дорожні чеки, або довідка з роботи про заробітну плату за останні 6 місяців, або кредитні картки, крім дебетних платіжних карток, чи письмове зобов'язання приймаючої сторони покрити всі відповідні витрати.

- Довідка з місця роботи, яка повинна містити такі дані: посада, термін роботи на даній посаді (якщо передбачено трудовим договором, то й кінцева дата), сума заробітної плати за останні 7 місяців, а також підтвердження збереження посади на період поїздки.

- Особи, які не працюють: пенсіонери - пенсійне посвідчення, школярі та студенти з 15 років - довідка з місця навчання, що підтверджує факт навчання особи в навчальному закладі, дані щодо курсу/класу та спеціальності. Підприємці (ПП та СПД) - копія свідоцтва про реєстрацію та документи, що підтверджують доходи за останні мінімум 6 місяців. Решта осіб, які не працюють- будь-які документи, що підтверджують наявність необхідних для подорожі фінансів та намір повернення в Україну.

- Доказ наявності засобу пересування (повинен надаватися лише по отриманні візи): зворотній квиток або бронювання автобуса. Якщо ви подорожуєте на авто: копія грін-кард та прав водія.

Додатково для підтвердження мети поїздки подаються:

Туристична віза

Для пакетних турів (подається акредитованим туристичним агентством):

- Оригінал письмового запиту від української туристичної агенції з переліком усіх туристів певної групи із зазначенням імені, прізвища, дати народження, статі, тривалості та кількості поїздок, дати першого заїзду та програми мандрівки (маршрут, готелі, інформація щодо транспорту та щодо водіїв).

- Підтвердження того, що було укладено угоду з данським акредитованим туристичним бюро на цю поїздку. Надається туристичною компанією.

- Доказ передплати поїздки як пакетного туру - як мінімум транспорт та бронювання готелю. Скандинавський партнер повинен надіслати підтвердження бронювання готелю та інших передплат у Данії прямо до української туристичної компанії. Туристична компанія повинна принести підтвердження разом із візовими анкетами та додатковими документами до Посольства.

Для індивідуальних туристів:

- Підтвердження бронювання готелю.

- Детальний план поїздки та маршруту.

Бізнес-віза

- Письмовий запит від приймаючої юридичної особи або товариства, представництва або філіалу такої юридичної особи або товариства, державних та місцевих органів влади держав-членів або організаційних комітетів торговельних та промислових виставок, конференцій та симпозіумів, які проводяться на території Данії. Візові формуляри для бізнес-візи можна знайти тут.

Гостьова віза

- Оригінал письмового запрошення від приймаючої особи із зазначенням імені, прізвища, дати народження, статі, часу, тривалості, кількості поїздок та мети подорожі.

- Документальне підтвердження тривалості стосунків (фото, копії старих авіа білетів тощо), родичі повинні довести свій родинний зв'язок (свідоцтво про народження, свідоцтво про зміну прізвища тощо) або підтвердження сімейних зв'язків із приймаючою стороною, наприклад, свідоцтво про шлюб або про народження.

- Підтвердження легального проживання запрошуючої особи, наприклад, копії документів, що підтверджують його/її статус, а саме фотокопія дозволу на проживання.

Національна спадщина.

Столиця Данії Копенгаген - чудове місто, де збереглись середньовічні вулички, є відомі художні галереї, музеї, багато вишуканих ресторанів та затишних кав'ярень. Прогулюватись миловидними брукованими вуличками, відчувати атмосферу живого портового міста, пити каву на терасі кав'ярні й куштувати смачні страви національної кухні - справжнє задоволення! До цього міста хочеться повертатися знову і знову!

Усього за 30 км від Копенгагена в містечку Роскільді розташований Музей кораблів вікінгів, де можна побачити стародавні судна, які пам'ятають бурхливі моря та надзвичайні походи!

Данія є батьківщиною відомого всім конструктора Лего (LEGO). У містечку Біллунд є справжній тематичний парк Леголанд, який відкритий з квітня по жовтень. Мрія кожної дитини - хоч раз у своєму житті відвідати це дивовижне місце!

Другим за розміром містом Данії є головне місто півострова Ютландії - Орхус, що приваблює туристів з усіх куточків планети. Місто відоме своїм надзвичайно цікавим історичним музеєм під відкритим небом.

У місті Ольберг ви знайдете найбільше поховання вікінгів, побачите стародавній замок, собор, а також миловидні будиночки в особливому стилі.

В країні дуже популярний оздоровчий відпочинок. Тут ви знайдете багато міст, де можна оздоровитися та пройти профілактичне лікування серед мальовничих красот природи.

В країні дуже популярні велосипедні прогулянки. Тому, приїхавши до Данії, не пропустіть нагоди осідлати двоколісного друга й побачити країну очима звичайного жителя. Для велосипедистів прокладені спеціальні доріжки й цілі велосипедні маршрути.

Данія має прекрасні умови як для прісноводної, так і для морської рибної ловлі. Морські рибальські тури можуть бути організовані з місцевими рибалками з багатьох данських гаваней.

Оживити спогади дитинства можна, відвідавши місце народження відомого письменника Ганса Крістіана Андерсена в Оденсе. Там ви знайдете однойменний музей казкаря, а також його рідний дім.

Поціновувачі дизайну зможуть відвідати Dansk Design Center та ознайомитися з тенденціями й особливостями відомого на весь світ датського дизайну інтер'єру та будівель.

Любителі історичної спадщини оцінять Замок Кронборг, який має велике історичне значення й відіграє ключову роль в історії Північної Європи в XVI-XVIII століттях.

А якщо в жовтні вам пощастить відвідати невеличке містечко Фредеріксхафн, то ви станете свідком неймовірного фестивалю світла! Коли всі визначні будівлі містечка перетворюються на казкові споруди!

Релігія. 84,3% данців лютерани та парафіяни Датської Народної Церкви, 12,7% належать християнству та іншим конфесіях і близько 3% - мусульмани.

Телефон. Поліція, швидка допомога, пожежна охорона - 112