Загальна інформація

Столиця: Таллінн

Офіційна мова: Естонська мова

Населення: 1,3 млн. чоловік.

Телефонний код: +372

Валюта: Євро

Часовий пояс: GMT + 2 (Літній час GMT + 3)

Офіційна назва та географічне розташування: Естонія - держава в північно-східній частині Європи, на узбережжі Балтійського моря площею 45, 2 тис. км ². Естонія межує з Латвією і Росією на суші і омивається з півночі водами Фінської затоки, з заходу Балтійським морем та Ризькою затокою. Довжина берегової лінії складає 3794 км.

До складу Естонії входить 1521 острів загальною площею 4,2 тис. км ² в акваторії Балтійського моря. Найбільші острови - Сааремаа, Гіюмаа, Муху, Вормсі, Кіхно та ін.
Найвища точка - м. Суур Мунамягі (Suur-Munamägi) становить 318 м.

Площа країни: 45 226 км².

Природні умови. Клімат Естонії перехідний від морського до континентального, тому зима тут відносно м'яка, а літо - помірно тепле.

Середня температура липня 17 ° С на узбережжі і 18 ° C у внутрішніх районах країни; середня температура лютого від -3 ° C на острові Сааремаа і до -8 ° C у Нарві, на північному сході країни.
Річна кількість опадів змінюється від 510 мм на західних островах до 720 мм на південно-сході країни.

Митний режим.

Ввезення і вивезення іноземної валюти не обмежене, але сума понад $5000 або еквівалент в іншій валюті підлягає декларуванню. Сума, що перевищує $11 тис. готівкою, має супроводжуватися документацією, що підтверджує її законне походження.

Без мита можна ввозити: 
для осіб віком від 18 до 21: до 2 л напоїв середньої міцності й 10 л пива, а також (для осіб, не молодших 16 років) - 200 сигарет або 250 г тютюну або 20 сигар;
для осіб, не молодших 21 року - 1 л. міцних спиртних напоїв зі вмістом спирту до 58%, до 1 л напоїв міцністю до 21% і до 10 л пива, або 2 л напоїв міцністю до 21% і 10 л пива.
А також речі для особистого користування і продукти харчування до 10 кг, у тому числі кава, чай, спеції - не більше 3 кг; промислові товари, загальна вартість яких становить до 5 тис. ЕЕК (не враховуючи транспортних засобів).
Заборонено ввозити й вивозити: зброю, наркотики, вибухові й отруйні речовини, деякі медикаменти, антикваріат й дорогоцінні метали (має бути документальний дозвіл відповідних органів).

Візовий режим.

Громадянам України для відвідування Естонії необхідна віза.

Процес подачі документів: особисто заявником у Консульську службу Посольства Естонії в Києві або
у пункти прийому візових клопотань уповноваженої фірми Поні Експрес (Pony Express) в шести регіонах України, а саме у містах: Дніпропетровськ, Донецьк, Львів, Одеса, Сімферополь, Харків. Також можлива подача документів через акредитоване турагентство, або, у випадку бізнес-поїздки, через співробітника компанії заявника,з відповідною довіреністю.

Консульський збір:  €35, якщо віза має бути отримана у 3-денний термін, вартість збору - € 70. Діти до 18 років, пенсіонери, члени родин громадян ЄС звільняються від сплати збору.

Термін оформлення візи: протягом 10 робочих днів.

Необхідні документи:

1. Закордонний паспорт громадянина України або проїзний документ дитини з вільними сторінками для віз (якщо до закінчення строку дії паспорту залишилось 3 місяці або менше - документи не приймаються). Також не приймаються проїзні документи, які було видано більш ніж 10 років тому, тобто проїзні документи, строк дії яких подовжено; + копії всіх заповнених сторінок.

2. Паспорт громадянина України та копія всіх його сторінок з відмітками;

3. Анкета для отримання візи, заповнена друкованими літерами, розбірливо та без закреслень та підписана особисто заявником; http://www.estemb.kiev.ua/ukr/viza/aid-577

4.  Одна кольорова фотографія, що відповідає віку заявника, на світлому фоні, 3,5x4.5 см;

5.  Медична страховка з страховою сумою не менше € 30 тис.;

6. Довідка з місця роботи, яка повинна містити наступні дані: посада, термін роботі на даній посаді (якщо передбачено трудовим договором то і кінцева дата), сума заробітної плати за останні 7 місяців, а також підтвердження збереження посади на період поїздки.

7. Особи що не працюють: пенсіонери - пенсійне посвідчення, школярі та студенти з 15 років - довідка з місця навчання, що підтверджує факт навчання даної особи у даному учбовому закладі, дані щодо курсу/класу та спеціальності. Підприємці (ПП та СПД) - копія свідоцтва про реєстрацію та документи, що підтверджують доходи за останні мінімум 6 місяців. Усі інші особи, що не працюють - будь-які документи, що підтверджують наявність необхідних для подорожі фінансів та намір повернення в Україну. 

8. Довідка про доходи: актуальна виписка з банківського рахунку або дорожні чеки на щонайменше 40 євро на 1 день, або довідка з роботи про заробітну плату за останні 6 місяців або кредитні картки, крім дебетних платіжних карток, чи письмове зобов'язання приймаючої сторони, покрити всі відповідні витрати.

Додатково подаються документи, що підтверджують мету подорожі:

Для туристичної візи:

Підтвердження бронювання проживання (готель, мотель, хостел, апартаменти) або письмове підтвердження від особи, що надає житло, про надання заявнику права користуватись житлом на період подорожі (має містити дані особи що надає житло, точна адреса, право власності на житло та термін оренди).

На підтвердження наявності транспорту приймаються наступні документи: 

-   квитки або бронювання квитків в обидві сторони на громадський транспорт (літак, автобус, потяг);

- у випадку використання власного автотранспорту - запланований маршрут, копія техпаспорту та водійських прав. Якщо заявник не є власником автотранспорту - також копії документів, що підтверджують право використання  автотранспорту;

- у випадку використання іншого автотранспорту - запланований маршрут та дані щодо автотранспорту.

Маршрут та план подорожі

Для бізнес-візи

1. Письмовий запит від приймаючої сторони
Оригінал, або електронний документ з цифровим підписом. (Більш детально про цифровий підпис можна прочитати тут. Документ з цифровим підписом надсилається на адресу  visa.kiev@mfa.ee згідно встановленим вимогам.)

Письмовий запит від приймаючої сторони (на бланку організації у довільній формі) повинен містити такі пункти*:

  • ім'я та прізвище заявника;
  • дата народження;
  • стать;
  • громадянство;
  • номер документа, що посвідчує особу (закордонний паспорт);
  • час і мета подорожі;
  • кількість в'їздів;
  • імена неповнолітніх дітей, які подорожують разом із заявником.

Якщо приймаюча сторона покриває витрати, пов'язані з перебуванням в Естонії, письмовий запит може також містити відповідне підтвердження.

Для гостьової візи:

  • Письмове клопотання в оригіналі від особи, яка запрошує (підпис особи, що запрошує, має бути засвідчений компетентним органом у відповідності із законодавством країни)
  • Документ, що підтверджує родині зв'язки (свідоцтво про шлюб, про народження...)
  •  Копію посвідчення особи, яка запрошує та копія дозволу на проживання.

Додаткова анкета обов'язкова для осіб, які вперше подають клопотання на отримання візи в Естонію, та осіб, які вперше відвідують цю конкретну особу. Інші заявники можуть заповнювати додаткову анкету у добровільному порядку. Додаткову анкету можна знайти тут .

Для неповнолітніх осіб (до 18 років) - свідоцтво про народження, копію внутрішніх паспортів батьків, нотаріально завірений дозвіл обох або одного з батьків, якщо вони не подорожують разом з дитиною. У випадку, якщо у дитини є тільки один із батьків, необхідно надати рішення суду, свідоцтво про смерть або інші документи, що підтверджують цей факт.

Національна спадщина.

Чарівний Таллінн, розташований на березі Фінської затоки, продемонструє свої визначні пам'ятки, у ролі культурної столиці Європи 2011 року. Історичний центр міста теж не зрадив традиціям і разом з іншими столицями Прибалтики потрапив до списку всесвітньої спадщини ЮНЕСКО.  У старому місті ви відчуєте справжній дух середньовіччя й завмиратимете від захвату й краси побаченого! Крім того, що це красиве місто, це ще й великий культурний центр. Щорічно тут відбуваються відомі кінофестивалі, виставки, концерти й інші культурні заходи.

До території держави Естонія також належать близько 1500 островів. Найбільшим, з яких є Сааремаа, який ще до всього зберіг традиції минулих століть і його можна вважати справжнім музеєм під відкритим небом. Тут можна побачити замок, стародавні будинки й паркани, старі млини, але які ще працюють, а також познайомитися із цікавими естонськими звичаями й попити живого домашнього пива.

Звичайно ж, як же така країна й без свого власного курорту на узбережжі Балтійського моря! Знайомтеся - найпопулярніший курорт Естонії - Пярну. Тут точно знають про відпочинок усе! Білосніжні пляжі й комфортні готелі, красива архітектура містечка,  прекрасні сади й парки, а також безліч комфортних готелів і спа-салонів. 

Релігія. Серед віруючих переважають лютерани 80-85%, але зустрічаються також православні, католики, баптисти, методисти, адвентисти сьомого дня та п'ятидесятників.

Телефон.

Поліція 110

Швидка допомога 112

Довідкова про номери телефонів 1182, 1188

Виклик техдопомоги при проблемах на дорозі 118